Velg en side

Det fødes også en mor

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Publisert første gang 16. januar 2018

Vi lever i en kultur som er fokusert på babyen. Nytt liv annonseres med «en baby har blitt født». Mens i enkelte andre kulturer annonseres det med «en mor har født et barn». Den store lille forskjellen mellom disse to er at den siste også hedrer innsatsen det krever for å føde barnet – og anerkjenner at det fødes både en mor og et barn.

Det jeg trengte aller mest etter at jeg hadde født Sverre var rett og slett så enkelt som å bli sett og hedret for den innsatsen jeg hadde gjort. At det ble anerkjent at jeg var født som mor. Etter at jeg kjente hvor viktig dette var for meg og hvor mye det betydde da våre nærmeste venner kom på besøk og gjorde nettopp det har jeg begynt å hedre mor i alle gratulasjoner jeg gir på Facebook eller Instagram når det er kommet nytt liv til vår klode.

Tenk på fødsel som et overgangsrite

Et overgangsrite er et rituale knyttet til en endring i status. Når vi føder endrer vi status til å bli mor. Og det definitivt en endring i status både for en førstegangsmor og for hun som har barn fra før.

Hvordan vil omsorgen og støtten vi gir gravide se ut dersom vi tenker på fødselen som et overgangsrite hvor det både fødes en mor og et barn? Hvordan ville dette påvirke måten vi forbereder oss til fødsel? Måten vi støtter gravide? Måten helsepersonell snakker med fødekvinnen på sykehuset? Måten vi organiserer fødetilbudet vårt i Norge?

Hva hvis vi som har gått veien før kan støtte den gravide i å utforske sin virkelighet? Til å tørre å se sine frykter og lære henne teknikker for å snu dem til noe annet? Til å utforske følelser og tanker rundt fødsel og det å bli mor. Hva hvis vi kan lære oss å lytte, selv når det er ubehagelig? Til å sitte med det hun forteller uten å skulle fikse? Og til å gjøre henne trygg på at mens hun utforsker dette så har hun et fellesskap rundt seg som er der for å støtte henne. Slik at hun kan gjøre de forberedelsene hun trenger for å gi seg hen til fødeland når tiden er inne.

Ritualer og symboler i fødsel

Et rituale er en handling som har et symbolsk innhold og som blir gjentatt etter spesielle regler. Ordet kan også bety en fastsatt orden eller i en videre forstand fast skikk og bruk – en vane eller tradisjon som følger gitte handlingsmønstre.

En fødsel er full av ritualer og symboler. Sykehuset har sine egne vaner og tradisjoner. Sine egne rutiner. Hjemmefødsel har sine. Hvilke ritualer og symboler du møter vil avhenge av hvor du føder og hvem du føder med. Alle involverte i en fødsel, også deg selv, sender beskjeder til underbevisstheten din. Som igjen påvirker fødselen. Det betyr at hvordan du oppfatter disse ritualene og symbolene påvirker fødselen din.

Utforsk symboler i fødsel

Denne oppgaven er hentet fra boka Birthing From Within av Pam England. 

  1. Ta ett ark og del det i tre kolonner
  2. I den første kolonnen skriver du ned alle fødselssymboler du kommer på
  3. Ved siden av disse skriver du ned det du assosierer med symbolet
  4. I den siste kolonnen kan du skrive en ny mening. Hva vil du dette skal symbolisere for deg? Det kan være en ny positiv, nøytral eller negativ mening. På denne måten kan du bli bevisst på hva de ulike symbolene skal bety for deg.

Hva tenker du om å fødes som mor? Kom det frem noen tanker eller symboler i denne oppgaven? Jeg vil gjerne høre fra deg! Del med meg i kommentarfeltet under.

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *