Velg en side

Velkommen!

Ingeborg Kramprud her. Jeg er mamma, yogini, IT-dame og bor i Malmefjorden rett utenfor Molde.

Noe av det jeg er mest opptatt av om dagen er hvordan yoga kan støtte kvinner til å vende fokus innover og stå stødig i seg selv. Til å tørre å lytte innover. Til å stå trygt i seg selv også gjennom alle endringene som vår syklus bringer med seg.

Når jeg ser rundt meg i verden ser jeg en verden ute av balanse. Hvor mange har mistet kontakten med sin egen indre visdom.

Jeg ser det nå fordi jeg selv har vært der.

På en ferd hvor det handlet om å gjennomføre, hvor jeg ble hissig når det ikke gikk helt som jeg hadde tenkt, hvor jeg kunne analysere meg ut eller inn i alt.

En verden hvor det handlet om å være konkret, utålmodig, å strebe, skynde seg, være påståelig, tenke logisk, travel, hard og ikke minst om å ha kontroll.

Etter at jeg ble mamma i 2015 har jeg åpnet kontakten innover igjen, og øvd på å finne balanse mellom å gjøre og være.

Mellom aggresjon og aksept.
Det analytiske og det intuitive
Mellom det konkrete og det abstrakte. Utålmodighet og tålmodighet
Mellom å streve og hvile
Skynde seg og stoppe opp
Mellom å være påståelig og mottakelig
Logikk og kreativitet
Mellom det harde og det myke.

Og ikke minst gi slipp på kontroll og tillate ting noe å være

Jeg tenker på menstruasjon, graviditet, fødsel og menopause som overganger med potensiale for å gi oss nye innsikter, nye vinklinger. For å gi slipp på oppfatninger som ikke lenger skal være med og skape rom for visdom.

Fødsel endrer deg spirituelt, psykisk og fysisk. Vi forbereder oss gjennom graviditeten til å fødes som mor i det vi føder vårt barn.

Jeg utfordrer deg til å løfte blikket fra å tenke at det fødes et barn til også å anerkjenne at det skal fødes en mor. At du gjennom din fødsel, om den skjer vaginalt eller med keisersnitt, fødes som mor. Og at vi som samfunn nærer, støtter og viser tillit til den gravide og hennes kropp i denne prosessen. Jeg tror dette kan bidra til en bedre start for kvinnen, for barnet, for partneren og for familien. Og jeg tror at dette igjen har potensiale til å påvirke hele samfunnet vårt.

Yoga har vært en viktig støtte i alle endringer og sjelegranskningen som graviditet og fødsel førte med seg for meg.

Til å hjelpe meg å se innover og til å akseptere hva jeg følte.

Det har vært mange ganger hodet mitt ville noe annet enn hva følelsene mine prøvde å si.

At det jeg trodde var forventet av meg var stikk motsatt av det hjertet mitt hvisket.

Og dyp avspenning (yoga nidra), visualisering, pusteteknikker og meditasjon har hjulpet meg til å lande i meg selv og støtte meg på ferden inn i rollen som mamma. 

Min bakgrunn

Jeg har undervist yoga i 13 år – 7 av dem med hovedfokus på graviditet, fødsel, barsel og kvinnehelse. 

Lærerutdanning hos Tempel Yoga med Anette Neumann og Julia Tingulstad
Mitt første møte med yoga var i 2005. Da deltok jeg to ganger på Bikram yoga i USA. Deretter gikk det helt til 2009 da jeg ”tilfeldigvis” meldte meg på et 2 ukers retreat i Thailand. Dette var avslutningen på 15 uker på reisefot og ble starten på min yogapraksis. Mens jeg reiste var moren min under behandling for kreft. Jeg visste at jeg skulle tilbake for å støtte henne i behandlingen hun fikk, men ante ikke hvordan jeg skulle greie dette samtidig som jeg tok vare på meg selv. Yogaen gav meg verktøy for å samle kropp og sinn og lærte meg å kunne gi slipp på følelsene jeg ikke lenger ville ta med meg.

Da jeg kom tilbake til Norge søkte jeg etter yogalærere i nærheten og fant ingen. Derimot fant jeg en lærerutdannelse ved Tempel Yoga i Drøbak. Jeg søkte og kom med. Anette Neumann Tingulstad var hovedlærer. Sammen med Julia Tingulstad ledet hun de fleste workshopene. De holdt også et retreat i Guatemala som var en del av utdannelsen. Susan PulleyMark Withwell og Twee Merrigan var gjestelærere og holdt egne helgeworkshops.

Som en del av utdannelsen skulle vi velge fordypning og ett av temaene vi kunne velge var graviditet og barsel. Jeg husker tydelig at jeg syntes det var det mest uinteressante og kjedelige jeg kunne tenke meg. Det er ganske morsomt å tenkte tilbake på det. Nå er dette blitt mitt hovedfokus og noe jeg bruker all min ledige tid på å fordype meg mer i.

Jeg fullførte ikke eksamen på normert tid og året etter ble Tempel yoga lagt ned. Jeg har deltatt på alt det obligatoriske og valgfrie innholdet. Lest alt pensum og gjort egenpraksis gjennom utdannelsen.

Workshop i Yoga Therapy med Ganesh Mohan
Ganesh Mohan er en indisk lege trent i både vestlig medisin og Ayurveda. Og han var i Oslo i oktober 2010 for å holde en workshop i yogaterapi. Foreldrene hans har skrevet en veldig bra bok om emnet som jeg har brukt mye i min undervisning og i egen praksis. I dag leder han lærerutdannelser i yogaterapi.
Spesialisering i gravid- og barselyoga hos Belly & Baby
Første halvdel av 2016 tok jeg spesialisering i gravid- og barselyoga hos Belly&Baby i Oslo. Dette var en tverrfaglig videreutdanning over 85 timer med fokus på den gravide kroppen og kroppen etter fødsel. Undervisningen ble ledet av yogalærere Caila Hoff og Annkien Binz. Gjestelærere var jordmor Marie Svedberg, helsesøster Tone Aanderaa, osteopat Mona Valstad Elsness og fysoterapeut. I tillegg hadde vi flere gjestelærere på yoga slik at vi fikk oppleve mange ulike måter å undervise på. En del av denne videreutdanningen var skriftlig eksamen. Jeg valgte å skrive om hvordan yoga kan påvirke fødselsangst og hvilke elementer vi kan legge inn i en yogatime for å redusere angst.
Hypno yoga for birth med Janine Hurley
Juni 2016 dro jeg til London for å fordype meg i Hypno Yoga for Birth med Janine Hurley. Jeg kjente til henne fra eksamensoppgaven jeg skrev om yoga og fødselsangst. Hun var en av medforfatterne på en artikkel fra 2012 om yogaens effekt på fødselsangst hos gravide. Da jeg var gravid opplevde jeg at hypnose og visualisering hjalp meg med å redusere fødselsangst og å forberede den bevisste delen av sinnet mitt for fødsel. I etterkant av at jeg deltok på Hypno Yoga for Birth har jeg integrert teknikkene i flere av mine gravidyogatimer med gode tilbakemeldinger. Jeg bruker også det jeg lærte regelmessig selv.
Your pelvic matters med Claire Mockridge
Your pelvic matters er en helhetlig tilnærming til bekkenhelse. Basert på mine egne utfordringer med inkontinens ble jeg oppmerksom på at det finnes flere som argumenterer for at disse utfordringene som mange kvinner har daglig fordrer en bredere tilnærming enn det jeg var gitt med knipeøvelser hver dag. Jeg er veldig glad for at jeg fant noen som kunne lære meg et mye videre perspektiv som har hjulpet meg til å bli kvitt inkontinens.
Yoga Nidra med Uma Dinsmore Tuli
September 2016 kom Uma Dinsmore Tuli til Oslo. Jeg oppdaget henne mens jeg tok videreutdanningen hos Bell&Baby. Jeg var på leting etter god litteratur om gravidyoga. Uma er yoga terapeut og underviser Womb Yoga med fokus på kvinners syklus og helse. Hun var i Oslo for å lære bort yoga nidra som er en teknikk jeg brukte daglig da jeg var gravid. Det var en mulighet jeg måtte få med meg. Jeg har gjort yoga nidra regelmessig i flere år, men etter en helg med flere yoga nidra hver dag fikk jeg virkelig kjenne på effekten. Jeg ble så uthvilt, våken og sterk. Vi er innom yoga nidra på alle kurs jeg underviser og jeg bruker teknikken regelmessig selv.
Womb yoga med Uma Dinsmore Tuli
September 2016 kom Uma Dinsmore Tuli til Oslo. Jeg oppdaget henne mens jeg tok videreutdanningen hos Bell&Baby. Jeg var på leting etter god litteratur om gravidyoga. Uma er yoga terapeut og underviser Womb Yoga med fokus på kvinners syklus og helse. Hun var i Oslo for å lære bort yoga nidra som er en teknikk jeg brukte daglig da jeg var gravid. Det var en mulighet jeg måtte få med meg. Jeg har gjort yoga nidra regelmessig i flere år, men etter en helg med flere yoga nidra hver dag fikk jeg virkelig kjenne på effekten. Jeg ble så uthvilt, våken og sterk. Vi er innom yoga nidra på alle kurs jeg underviser og jeg bruker teknikken regelmessig selv.

November 2017 reiste jeg til London for å gjøre en 40 timers lærerutdannelse med Uma.