7 dager over termin med Sverre er vi på trivselskontroll. Og like før vi skal møte legen sier jordmor at «du blir nok satt i gang».
Jeg svarer, «det vil jeg ikke».
Jordmor ser forfjamset på meg.
Hva er igangsetting?
Hvis du ikke faller i fødsel av deg selv før uke 41/42 kan spørsmål om fødselen skal igangsettes komme opp. Det er litt ulike retningslinjer fra sykehus til sykehus for når de anbefaler dette.
Igangsetting av fødsel innebærer at kroppen stimuleres til å starte fødsel før den er klar til å gå i fødsel av seg selv. Ofte omtales igangsetting som da det brukes medikamenter for å få deg i fødsel. Alle inngrep som gjøres for å få fødselen i gang er en form for igangsetting. Det inkluderer også stripping ved vaginalundersøkelse.
I 2018 ble 23,7% av gravide i Norge satt i gang – en av fire. I 2000 var det en av ti.
Sommeren 2019 fortalte Ullevål sykehus at nærmere 30% av gravide ble igangsatt hos dem noe som førte til at de tok ressurser fra ABC klinikken for å håndtere de gravide som skulle induseres.
Fordeler med igangsetting
Igangsetting skal i utgangspunktet kun gjøres hvis det vurderes at det er bedre at babyen er ute av mors liv enn inni. Dette er for eksempel ved svangerskapsforgiftning, diabetes, når vannet har gått uten at rier har kommet i gang 24 timer etter, diabetes eller tvillingsvangerskap. Når du blir satt i gang hjelper du kroppen til å komme i fødsel slik at du kanskje kan unngå keisersnitt.
Etter uke 41-42 (litt forskjellig fra sykehus til sykehus) blir igangsetting ofte gjort på grunn av frykt for at barnet skal dø i mors liv. Dette er basert på en forskningsrapport som viser at risikoen for dødfødsler øker fra 0,4 per 1.000 i uke 41 til 0,6 per 1.000 i uke 42. Denne økningen omtales ofte som 50% økning – risikoen er dog fortsatt svært liten.
Ulemper med igangsetting
Igangsetting fører ofte til en mer smertefull fødsel som igjen fører til oftere bruk av epidural.
Økt risiko for langvarig fødsel.
Fødselen må oftere avsluttes med tang eller vakuum som igjen gir økt risiko for skader i skjeden ved klipp eller revning.
Det er økt risiko for store blødninger etter fødsel.
Har du født før er det økt risiko at bekkenbunnen revner.
Hvem bestemmer?
Noen opplever det samme som oss. De blir fortalt «vi setter deg i gang» og at lege eller jordmor hverken spør hva du tenker eller forteller om fordeler eller ulemper. Og plutselig er de på fødeavdelingen med ballong eller pille i skjeden.
Det er viktig å huske på at informert samtykke er en grunnleggende rettighet som alle har. Det betyr at du skal være informert om hvorfor du foreslås igangsatt, hva som er fordelene, hva som er ulempene og hva som skjer om du velger å ikke gjøre noe. Og det er du som på bakgrunn av denne informasjonen bestemmer om du vil samtykke til igangsetting.
Vurderer du å settes i gang? Du finner en artikkel med 10 ting jeg skulle ønske alle kvinner visste om induksjon av fødsel her (engelsk) og oppsummering av forskning på induksjon her (engelsk).
Når du har fått denne informasjonen kan du alltid be om litt tid til å tenke over saken. Ta en tur hjem eller en gåtur rundt sykehuset. Hvis du foreslås igangsatt er det ikke bråhast med å få ut babyen, igangsetting er en prosess som kan ta mange dager. Som betyr at du har tid til å kjenne etter hva du ønsker og bestemme deg for om dette er rett for deg og babyen din.
Har du erfaring med igangsetting? Hvordan var samtalen i forkant? Fikk du forklart fordeler og ulemper? Og hvorfor legen anbefalte igangsetting? Hva bestemte du deg for?
0 kommentarer