Velg en side

5 tips for god fordøyelse

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Publisert første gang 1. juni 2019

Som gravid kommer fordøyelsen under press. Allerede i første trimester får du en god dose ekstra relaxin i kroppen. Dette hormonet påvirker den glatte muskulaturen i tarmene dine som kan gjøre fordøyelsen tregere enn vanlig. Og etterhvert som magen vokser blir det også mindre plass til tarmene, som igjen påvirker reisen maten tar gjennom systemet.

Det er ting du kan gjøre for å støtte fordøyelsen – her er 5 tips som har fungert for meg.

# 1 Tygg maten ordentlig

Fordøyelsen starter i munnen. Når du tygger hver munnfull 25 ganger før den sendes ned hjelper du magen og tarmene til å få en lettere jobb. Å kaste i seg maten fungerer motsatt. Det blir tyngre å fordøye og går tregere gjennom fordøyelsen.

Jeg har fokusert på å tygge maten slik på de måltidene hvor jeg har hatt ro på meg. Det er ikke alltid jeg husker å tygge 25 ganger på hver munnfull. Og jeg lar de gangene jeg glemmer det eller ikke får gjort helt som jeg hadde tenkt fare, og fokuserer på det jeg får til. Det er ikke nødvendig å gjøre det perfekt, små endringer i en ny retning skaper og resultater.

En annen positiv bivirkning er at jeg smaker maten mer og kjenner fortere når jeg er mett.

# 2 Drikk vann jevnlig og nok

Fordøyelsen er helt avhengig av væske og det er fort gjort å glemme å drikke nok vann. Det er forskjellige anbefalinger for hvor mange liter vann du skal drikke i løpet av en dag – og mengden avhenger også av hvor varmt det er.

Den enkleste måten jeg har funnet er å starte dagen med ett glass vann. Ha med meg rent, friskt vann når jeg er på farta og alltid ha vann tilgjengelig på nattbordet. Gjennom dagen følger jeg med på fargen på urinen. Den skal være lys og hvis jeg merker den er mørkere er det et tegn på at jeg har drukket for lite.

Når jeg gjør det så enkelt som dette er det som om det er lettere for meg å kjenne etter når kroppen min trenger vann også. Den ber om litt av gangen og jevnt gjennom dagen.

# 3 Bæsjekrakk

OMG! Hvis du ikke har prøvd dette før så finn frem BEKVÄM krakken din fra IKEA og sett beina på det nederste trinnet neste gang du skal gjøre nummer to.

Bæsjekrakk gjør at du får mindre trykk på bekkenbunnen og du bruker mindre tid på å bæsje. Noe som er supert for alle alltid – og spesielt om du har hemorroider, er hoven i underlivet eller nettopp har født.

Anbefaler denne videoen for litt enhjørningglans over det hele – og forklaring av hvorfor dette er SÅ MYE BEDRE!

Du kan lage din egen krakk. Min erfaring er at den bør være bred nok til at beina kan være i hoftebreddes avstand eller litt bredere. Og at noe litt smalt er bedre enn ingenting.

# 4 Bevegelse gjennom dagen

Når du er i litt bevegelse gjennom hele dagen hjelper du med flyten i kroppen. Det er anbefalt å gå en time hver dag, og hvis du er som meg kjennes det helt uoverkommelig å få inn i en hverdag som du vil fylle med så mye annet. Jeg synes det har hjulpet å dele gåturen opp i fire 15 minutters bolker. Mer overkommelig – og jeg får beveget meg jevnt gjennom dagen. Litt på morgenen, litt på kvelden og to bolker midt på dagen.

Yogaøvelser som er bra for fordøyelsen er blant annet vridninger. Fokuser på at navelen er rett frem og bevegelsen i hovesak skjer fra midjen og opp. Og gjør vridninger som er åpne, det vil si at magen er fri i bevegelsen i motsetning til for eksempel å være klemt mot innsiden av låret.

# 5 Påfyll av gode tarmbakterier

Tenk over at du skal få i deg gode tarmbakterier jevnlig. Hvordan du kan gjøre dette avhenger av hva du personlig foretrekker og hva du gjorde før du ble gravid. Det er mange måter å få påfyll av gode tarmbakterier og ikke minst støtte de du allerede har.

Her er hva jeg har gjort:

  • Drukket Kombucha – jeg drakk det jevnlig før jeg ble gravid og har drukket det når jeg har følt for det
  • Spist fermentert mat – Kimichi var favoritten min i første trimester
  • Bakt surdeigsbrød og unngått kjøpebrød og vanlig knekkebrød
  • Spist mye grønnsaker. Både rå og varmebehandlet.
  • Mikset ekstra fiber i smoothien min, for eksempel spinat.
  • Fett hver dag. Både smør, rå kokosolje og god olivenolje.

Håper du får glede av mine topp 5 som har støttet god fordøyelse gjennom hele den andre graviditeten min. Har du noen andre tips som fungerer for deg? Del med oss under <3 <3

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *