Velg en side

10 råd til gravide fra andre mammaer

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Publisert første gang 6. januar 2019

Da jeg avslørte på Facebook at jeg er gravid med nummer to spurte jeg alle mødrene som gratulerte meg om deres beste råd. Og det er jeg glad jeg gjorde! Mange av dem hadde jeg ikke tenkt på selv og sammen er de en skikkelig god miks av råd for graviditet og den første tiden med babyen.

# 1 Stol på deg selv

Stol på deg selv og gjør det som fungerer for deg gjennom svangerskap, i fødsel og etterpå. Det er så mange ulike råd der ute og du må kjenne etter hva som er rett for deg. Ikke alle råd passer alle og ikke alle råd løser din utfordring.

oi gode tips ? jeg syntes gravid yoga med deg var veldig bra for min stressende hverdag! Hjalp meg å roe meg ned og nyte ? etter 3 mnd med isak så syns jeg det å bare stole på seg selv og gjøre det som funker for oss har vært godt. Mange gode råd der ute, men vi har liksom funnet vår rutine

# 2 Gå på gravidyoga

De fleste mammaene jeg er i kontakt med møter jeg på en av mine timer mens de er gravid. Gravidyoga blir en rutine og et holdepunkt i en hverdag som kan være hektisk. Du skaper et rom for å roe ned og bli kjent med alle endringene i kroppen. Du gjør bevegelser som støtter deg der du er, treffer andre gravide og forbereder deg til fødsel. Pust og avspenning er de beste triksene for å lindre smerte og har du praktisert jevnlig gjennom svangerskapet har du bedre utbytte i fødsel.

Hvis du vil være med på kurs i Molde så sjekk ut denne linken. For kurs på nett sjekk ut denne linken.

# 3 Gjør ferdig alt før magen blir stor

??? jeg måtte beregne god avstand til møbler og slikt, ha alltid gaviscon lett tilgjengelig (flytende er mye bedre synes jeg) og være ferdig med alt til barnetsankomst lenge før størrelsen forhindret bevegelsen ?☺

I uke 17 spurte Sverre meg om å ta frem babyklærene fra loftet og jeg sa det var litt for tidlig. Det så jeg for meg å gjøre de siste ukene før termin. Så fikk jeg rådet over fra en av mammaene jeg har hatt på gravidyoga. Og plutselig husket jeg fra sist at det kom et punkt hvor jeg begynte å vurdere om det var verdt å knyte lissene på skoene eller plukke opp noe som datt på gulvet. Denne gangen kommer jeg til å ha klærne klare i god tid før magen blir så stor.

# 4 Ta en ettermiddagslur

Ettermiddagslur er undervurdert og de siste 2 årene har jeg jevnlig tatt en cowboystrekk på dager jeg har hatt anledning eller meditert før jeg henter i barnehagen.

På spørsmål om hva som var den største overgangen fra en til to så svarte en av mammaene som følger meg dette:

At det var 2 som vekket meg! Ettermiddagsluren var (og fortsatt er) hellig. Min ettermiddagslur altså! Men ellers synes jeg det var en fin overgang <3 (også mulig jeg har glemt alt ??)

# 5 Bæresjal

mitt beste tips er bæresjal. ? det har gjorde min hverdag mye enklere med to. Og selvfølgelig nyt nuet.
Det kommer helt sikkert til å gå bra ?
Lykke til med graviditeten ?

Jeg hadde ikke lest noe om bæresjal før jeg fikk låne et elastisk sjal av en venninne. Og det var som en helt ny verden åpnet seg. Sverre ville være inntil meg og jeg følte meg så mye mer rolig når jeg lett kunne kjenne hvordan han hadde det. Dessuten var det befriende å kunne gå en tur uten å måtte dra med seg vogn.

# 6 La søsken få være i fokus

Minn besøkende på at storebror bør få oppmerksomhet først. Gjerne at de har med en liten gave til han også. Og få han til å «eie» minsten litt. (At han viser frem minste) Hjalp i hvert fall på overgangen her! Kanskje også storebror bør få en gave fra minste? Vår eldste fikk dokke og vogn ? Ellers er det bare å koooose seg med barna og familieforøkelsen ?

Dette er noe av det jeg er mest spent på med Sverre fordi jeg husker selv hvordan det var å bli storesøster (og det var ikke bare lett). Fra å ha fullt fokus fra mamma og pappa til å få hverdagen snudd opp ned da jeg var 2 og et halvt. Lillebror hadde kolikk og skrek hver kveld, midt i min leggerutine. Etter noen dager hjemme foreslo jeg til mamma at vi kunne levere lillebror tilbake på sykehuset. Dette brente seg så sterkt fast i meg at jeg gråt da mamma sa jeg skulle få en lillesøster fordi jeg husket hvordan det var da lillebror kom. Og da jeg var gravid med Sverre kom dette opp igjen som en frykt jeg måtte jobbe meg gjennom.

# 8 Lite søvn og mye nytt er slitsomt

tung og hektisk med lite søvn – en berg og dalbane for å være ærlig ?

Tiden er både veldig god men samtidig litt slitsomt siden det er nye rutiner å venne seg til ?? men mest kos 

Jeg husker fra Sverre at det var utrolig mye nytt å bli vant med. Jeg kunne ingenting og hadde fått en baby uten bruksanvisning. Det tok lang tid for meg å lære om babyer og ikke minst komme inn i rytmen. Den første tiden var en berg og dalbane og det er noe av det jeg gruer meg mest til med nummer to. Samtidig så føler jeg meg mer forberedt, jeg har en større ro og merker at kroppen min begynner å forberede meg til våkenetter og kortere perioder med søvn.

# 9 Kos deg med babyen mens den er liten – de vokser alt for fort

Husk å puste med magen, ikke stress med alt du synes du burde gjort, men kos deg med de små mens du kan, de vokser så aaaaaltfor fort?? Lykke til framover, det blir stas med nytt familiemedlem etterhvert ❤

Dette rådet fikk jeg med Sverre også og jeg syntes det var et ekstremt dårlig råd. Da jeg stod oppi det kjentes det ut som det aldri kom til å ta slutt. Mens nå lengter jeg tilbake til babytiden og ser med rosenrøde briller på den perioden. Kanskje greier jeg å nyte den mer denne gangen?

# 10 Rutiner – og delegering

Flere av rådene jeg fikk gikk på rutiner og delegering. Rutiner synes jeg er vanskelig fordi jeg elsker å gjøre det jeg vil når jeg vil (så her har jeg litt å gå på). Mens delegering lærte jeg meg med Sverre. Kanskje nummer to er den som lærer meg å elske rutiner?

I starten var det innmari stress og kaotisk – men likevel konkluderte jeg hver kveld med at to er dobbelt så kjekt som en. Nå som de er større er det flott å se hvor mye glede de har av hverandre – søsken er en uvurderlig gave man kan gi sine barn ❤️

Når det er mye nattamming og styr må pappaen være forberedt på å ta storebror på morgenen (spesielt de første månedene ?)

Hmm sørg for at den lille også blir vandt til brystet av mannen din sånn at h*n fint kan ligge der når du f.eks vil ta det en dusj:) greit at bebis ikke bare er vandt til din luft da ? ellers så har jeg ikke rukket å tenke over noe som gjør ting lettere? Amalie har ihvertfall en egen innebygd klokke som Sier at hun er sulten hver gang jeg skal spise? så greit å være forbredt på kald middag ?

Har du noen gode råd som ikke er nevnt her? Kommenter under – jeg føler meg som en nybegynner selv om det er nummer to og vil gjerne høre hva ditt beste tips er 

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *