Velg en side

Varmende hønsesuppe med gojibær og røde dadler

Barselmat Sengamat Hønsesuppe Barselsuppe

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Kategori Barsel Mensen
Publisert første gang 4. juli 2023

Hønsesuppe som varmer og har ingredienser som gir påfyll av yin. I kinesisk medisin er et viktig prinsipp i barselperioden å sørge for påfyll av yin. Blod, svette, tårer og melk tapper kroppen for yin.

Oppskriften er er etter inspirasjon av dette blogginnlegget av Sophie Messager og en suppe jeg selv fikk av Iris (kanskje har du sett henne på Fødeavdelingen sesong 4 ep. 11) da jeg hadde født for andre gang.

DU TRENGER

2 hele høner (jeg kjøper frossen på Coop Mega/ Coop Prix) eller en stor kylling

3 gul løk

6 cm ingefær

6-8 gulrøtter

10 røde dadler (det er de som heter red dates som har de medisinske kvalitetene vi er på utkikk etter. Prøv et asiamarked)

2 dl gojibær

Salt og pepper

SLIK gjør du

Legg tinte høner i en kjele og slå over vann til det dekker litt høyere enn hønene. Kok opp og la det småkoke. Den første tiden etter det er begynt å koke så vil det komme skum. Suppa blir finest om du bruker en skje og tar bort dette skummet. Det er ufarlig å spise og lar du det være vil suppa bli grumsete. Ikke verre enn det.

La hønene stå og simre så lenge som mulig. Alt fra 4 timer til 24 timer. De utvider seg litt etterhvert så pass på å fylle etter med vann om det trengs slik at de dekker hønene.

Når de har simret ferdig tar du ut hønene og siler krafta gjennom et dørslag.

La hønene avkjøles litt og så renser du av alt kjøttet. Bruk gafler eller fingrene og dra kjøttet i strimler. Legg til sides alt kjøttet.

Skjær opp løk i halvmåner eller biter ettersom hva du foretrekker. Stek de i smør eller en god olje på medium varme. Mens de steker hakker du ingefær i små biter eller kjører den i en hakker og slapper av. Når løken er myk har du i ingefær og steker litt til.

Gulrøtter rasper du eller skjærer i biter. Jeg foretrekker raspet fordi jeg synes det blir bedre konsistens på suppa. Det er smak og behag.

Hell kraft over løken. Ha oppi gulrøttene. Hvis du foretrekker at dadlene kokes helt inn så har du de oppi nå. Dadlene blir å oppløse seg helt, skinnet kan du fortsatt merke. Hvis du ikke liker det så del de opp litt før du har de i gryta. Hvis du vil at de skal henge sammen og være i biter har du de oppi sammen med gojibærene. La det småkoke.

Etter en stund, minimum 20 minutter – gjerne oppunder en time kan du ha i kjøttet og begynne å smake til med salt. La det koke en stund til. Har du ikke noe særlig mer tid igjen så kan du avslutte, har du god tid så la det koke i en halvtime eller mer.

Ha i gojibær og la det koke i 15 minutter til.

Voilá

SLIK GIR DU BORT SUPPE

Her er en fancy og en enkel måte å gjøre det på:

  • Fancy – bruk glass med lokk på 1-2 liter og fylle oppi. Husk å ikke fylle helt opp i tilfelle mottakeren velger å fryse ned godsakene.
  • Enkel – ta med kjelen og alt oppi. Reis til den heldige mottakeren og hell alt over i en kjele der. Ta med kjelen din hjem. Dette kan gjøres koronastyle ved at mottaker setter frem en passende stor kjele på trappa.

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *