Velg en side

Hvor vil du føde?

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Kategori Fødsel
Publisert første gang 7. september 2018

Det er du som bestemmer hvor du vil føde barnet ditt. Hvis du er frisk og har hatt et normalt svangerskap så kan du selv velge fritt hvor du ønsker å føde.

Noen spørsmål å stille deg når du velger

Hvor føler du deg tryggest? Noen føler seg tryggest på fødeavdelingen eller kvinneklinikken mens andre føler seg tryggest utenfor sykehuset enten hjemme eller på en fødestue. Å tenke igjennom hvor du føler deg trygg er viktig når du skal velge hvor du ønsker å føde. Trygghet er ett av de grunnleggende behovene vi kvinner har i fødsel.

Kunne du tenke deg å bruke badekar under fødselen? Noen steder er det ett badekar for hvert rom, andre steder er det ett fordelt på flere fødestuer.

Vil du føde i badekaret? Noen steder kan ha badekar til bruk i fødsel uten at du faktisk kan føde i badekaret. Hvis du ønsker deg vannfødsel så spør spesifikt om det.

Ser du for det at du vil ha nytte av lystgass? Det kreves godt avtrekk for å ha lystgass og ikke alle steder har det. Hvis det er viktig for deg så spør spesifikt om det.

Er det viktig for deg å kunne få epidural under fødsel? Det er ikke mulig å få epidural hjemme eller på fødestue. Det settes av anestesilege.

4 steder du kan føde

Hjemme

Frister det mest å være i tryggheten og komforten av ditt eget hjem når du skal bringe babyen din til verden? Da er kanskje hjemmefødsel noe for deg. Det er en del kriterier som skal tilfredsstilles for at du kan få føde hjemme. Dette er for å sikre at det er trygt for deg og babyen.

Studier viser at friske kvinner som føder hjemme eller i en fødestue har færre inngrep i fødselsforløpet og sjeldnere komplikasjoner som store blødninger og rifter.

Det finnes en del private jordmødre rundt om i landet som tar på seg hjemmefødsler. Og det finnes også noen som jobber ved fødeavdeling og tar på seg hjemmefødsler med forutsetning av at om de ikke er på vakt så blir det fødsel hjemme og om de er på vakt så føder du med dem på sykehuset.

Fødestue

Fødestue er for friske gravide med normalt svangerskap og forventet normal fødsel. På Fødestuene er det jordmødre og du kan få både oppfølging i svangerskapet, i fødselen og etter babyen din er født. Mange synes det gir ekstra trygghet å være godt kjent med stedet og de som jobber der før du føder.

Det er sykehus med fødeavdeling som organiserer fødestuene og hvis det oppstår komplikasjoner i fødselen blir du overflyttet til fødeavdeling eller kvinneklinikk.

Her er oversikt over fødestuer i Norge

Fødeavdeling

På fødeavdelinger er det jordmødre og fødselshjelpspesialister på vakt hele døgnet.

Ikke alle fødeavdelinger har nyfødtintensiv. Hvis det er grunn til å tro at babyen trenger oppfølging av barnelege rett etter fødselen vil den bli planlagt til en fødeavdeling med nyfødtavdeling.

Her er oversikt over fødeavdelinger i Norge

Kvinneklinikk

Kvinneklinikker er spesialisert på fødsler hvor det enten på grunn av mor eller barnet er økt risiko. Her finner du jordmødre, fødselsleger, barneleger og nyfødtavdeling.

På Kvinneklinikker er det også tilbud til friske gravide som ønsker en naturlig fødsel.

Ikke alle valgmuligheter er reelle overalt i landet. Har du mulighet til å føde der du ønsker? Jeg vil gjerne høre fra DEG! Del med meg i kommentarfeltet <3

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *