Velg en side

Gravid og bekymret for alt?

gravid og bekymret for alt

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Publisert første gang 3. november 2020

Kanskje er du en av de mange som opplever at som gravid er mer bekymret enn før? Det kan være alt fra små ting til store spørsmål om babyens helse, din helse og fødselen.

Da jeg var gravid med min første ble jeg overrasket over hvor raskt jeg begynte å bekymre meg for alt mulig rart. Den aller første bekymringen kom i det jeg så to streker på graviditetstesten. Livredd for å føde. Hvordan skulle dette gå? 4 uker og 2 dager på vei og eneste jeg kunne tenke på var fødsel (og at jeg ikke kom til å overleve den).

Så var jeg redd for at babyen hadde downs. En bekymring som fikk meg til å ta tre ultralyder i løpet av første trimester.

Kvinner har født i tusenvis av år..

På første kontroll med jordmor gråt jeg halvparten av tiden. Og mellom hikstene og utfyllingen av kortet med helseinformasjon fikk jeg stilt masse spørsmål om fødsel. Jordmor prøvde så godt hun kunne å berolige. Med det en variasjon av frasen du sikkert har hørt (eller sagt) utallige ganger selv:

Det er ingenting å bekymre seg for. Kroppen din er lagd for å føde! Kvinner har gjort dette i tusenvis av år!

🖕🖕 Vanlig dårlig råd som bekymrede gravide får

Godt ment. Men et elendig råd.

Det hjalp meg ingenting. Egentlig fikk det meg til å føle meg verre. Mer alene. Mer mislykket.

Bekymringene og fryktene mine var så sterke at det å ikke anerkjenne dem føltes umulig. Men det var det hun ba meg om. Hun sa at jeg ikke skulle bekymre meg. Dette er var jeg lagd for. Stikk motsatt av alt som fosset opp i meg.

Jeg visste ikke at dette var et dårlig råd. Og jeg hadde ingen som helst anelse om hva jeg kunne gjøre i stedet.

Så jeg fulgte rådet og la lokk på følelsene mine. Stappet bekymringene godt ned og latet som ingenting. Noe som fungerte helt fenomenalt mesteparten av tiden. Bortsett fra de gangene tårene trengte seg frem på helt merkelige tidspunkt. Og de gangene jeg så noe som minnet om det jeg bekymret meg for.

Problemet med å avfeie bekymringer

Jeg er sikker på du, som meg, har hatt ei venninne som har stått i noe vanskelig og som har lettet hjertet sitt til deg. Hvorpå du har hatt en nesten hoppende følelse inni deg fordi du ser løsningen på hennes problem. Du vet hvordan hun kan fikse situasjonen og kommer seg tilbake til at alt er fint og flott igjen.

Høres det kjent ut? Vi har så lyst til å få det vanskelige til å forsvinne raskest mulig så alt kan gå tilbake til å være tipp topp.

Men det er ikke så enkelt.

Å være bekymret er en viktig del av graviditeten

Følelsene våre er pekepinner, guider til noe inni oss. Ikke alltid helt åpenbart hva. Ikke alltid logisk. Men det er noe som ligger under overflaten.

Bekymringene er en viktig del av forberedelsen til fødselen og forberedelsen til å bli mor. Bak bekymringene ligger det et spørsmål og kaller på oppmerksomheten din. Det ligger en nysgjerrighet, en undring om hva som kan komme til å skje. Om hvordan du kan komme til å reagere.

Det er to hovedproblemer med å avfeie bekymringene dine:

  1. Du går glipp av muligheten til å vekke skjulte ressurser av mot og kraft inni deg
  2. De som undersøker bekymringene sine og utforsker hvordan de kan håndtere dem skulle de bli virkelige, har mindre sannsynlighet for en traumatisk fødsel

Snu bekymring til din fordel

Når du aksepterer at bekymring er en essensiell del av forberedelsen kan du snu bildene av å ikke håndtere, være mislykket eller lide til situasjoner hvor du gjør små ting som hjelper deg takle situasjonen.

En mektig gravid som forbereder seg på å møte det ukjente bekymrer seg effektivt.

Hun tar steget forbi å samle all informasjon eller å være handlingslammet av å grue seg. Unngår fristelsen av å gjøre seg avhengig av andre for å håndtere problemet. Og finner en plan for hva hun kan gjøre om bekymringen skulle bli virkelighet.

gravidyoga online finner du guidende hypnoser og yoga nidra som hjelper når du er bekymret. I tillegg har vi direktesendt gravidsirkel online hvor vi snakker om forskjellige tema hver måned. Du kan også prøve en hypnose som har hjulpet mange før deg med å snu bekymringene til sin fordel. Den finner du i portalen her.

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *