Velg en side

4 spørsmål å ta med inn i fødsel

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Kategori Fødsel
Publisert første gang 12. oktober 2017

På mandag hadde vi treff i Positive Birth Movement Molde og månedens tema var rettigheter i fødsel. I Norge så er det slik at det er bestemt i pasient- og brukerrettighetloven at helsehjelp bare kan gis med samtykke. Loven sier at for at et samtykke skal være gyldig må pasienten (fødekvinnen) ha fått nødvendig informasjon om helsehjelpen og sin helsetilstand.

Hvordan dette skjer i praksis varierer fra sykehus til sykehus og fra helsepersonell til helsepersonell. Her finner du 4 spørsmål som du kan stille slik at du forstår hva som blir foreslått, hvorfor, fordeler, ulemper og hvilke alternativ som finnes:

  1. Hvorfor vil du anbefale å gjøre X?
  2. Hva er risikoen ved X?
  3. Hvilke alternativ har vi?
  4. Hva skjer om vi ikke gjør noe?

Når du bruker disse spørsmålene skaper du et rom for å tenke gjennom om det føles rett for deg og hva du ønsker. Og når du har fått svarene så kan du si: takk for forslaget, jeg skal tenke igjennom hva som er riktig for meg og gi dere beskjed.

Hva tenker du om informert samtykke? Har du erfaringer rundt temaet? Del i kommentarfeltet!

 

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *