Velg en side

Menstruasjonssyklus faser sett i lys av årstidene

Menstruasjonssyklus faser

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Kategori Mensen
Publisert første gang 23. november 2022

Menstruasjonssyklusen din har forskjellige faser som påvirker energien, følelsene, humøret og bevisstheten din. I denne artikkelen inviterer jeg deg til å oppdage hvordan det å se menssyklusen i lys av årstidenes sesonger gir en dypere forståelse av hvordan naturen rundt deg er knyttet til din indre natur.

Hvis du legger merke til hvordan menssyklusen omtales så kan du oppdage mye om forholdet vårt til den. Det er også verdt å legge merke til hva som ikke blir sagt.

Samfunnet vårt er bygd opp på en måte som får mange til å gå rundt og føle at de må være på topp hele tiden. Og hvis de ikke er det, passer det dårligere inn. For kvinner er dette en motsetning til vår natur. Det blir litt som å forvente at det skal være sommer året rundt. Vi har en innebygget rytme som tar oss igjennom vår, sommer, høst og vinter i løpet av en måned.

Det er et paradoks at samfunnet vi lever i nå hverken forstår, anerkjenner eller legger til rette for rytmen i menssyklusen. Og kvinner går åresvis blinde for denne eldgamle visdommen som ligger kodet inn i oss.

Ingeborg Kramprud

Menstruasjonssyklusen er fundamentet for vår eksistens som mennesker. Uten den blir det ingen barn. Menssyklusen er en innebygget rytme som alle kvinner har.

Fasene i menssyklusen

En vanlig måte å snakke om menstruasjonssyklusens faser er å dele den i tre. Den ene av dem selve menstruasjonen, deretter folikkulærfasen og så luthealfasen. Siden vi ofte snakker om menssyklusen som at den går over 28 dager (som er samme rytme som brukes når du tar p-piller) blir fordelingen da slik at det er 7 dager menstruasjon, 7 dager folikkulærfase og 14 dager luthealfase.

Hvis du tar med eggløsningen inn som en egen fase ender du opp med fire sesonger som hver og en er tydelig linket til årstidene vi har her i Norge:

  • Folikkulærefasen er knyttet til våren
  • Eggløsningen til sommeren
  • Luthealfasen til høsten
  • Menstruasjonen er knyttet til vinteren

Lyst til å gå dypere i forståelsen av dine indre årstider?

Da må du komme i en tilstand hvor du lytter innover og blir oppmerksom signalene som kroppen gir deg.  Bli med på en øvelse i å gjøre ingenting, første steget mot å gjøre mer av det du drømmer om (og mindre av det du tror andre forventer).

Folikkulærfasen er den indre våren

Dette er perioden etter du er ferdig med å blø og opp mot eggløsning.

Vårens begynnelse er delikat. Som en sped start. Hvor litt for mye varme kan føre til at blomstene spirer før de skal og får lide når det blir kaldt igjen. Sånn kan du tenke på energien i din indre vår også. Det er en balansegang. Du kjenner at energien kommer litt før den er konstant tilgjengelig. Du kjenner at ønsket om å si ja kommer litt før du har energien til å gjøre alle de tingene du ønsker. Dette er en god periode for å utforske muligheter. Litt som når du vindusshopper. Ser på alle de forskjellige inspirasjonene som kommer opp, studér og velg hvilken du ønsker å gå videre med. Alt trenger ikke gjøres nå, hva er det som virkelig kaller på hjertet ditt og din oppmerksomhet?

Eggløsning er den indre sommeren

Dette er perioden rundt eggløsningen. Den begynner litt før eggløsningen skjer og varer litt etter.

Sommeren bringer med seg mye lys. Dagene er så lange at det er bare såvidt det blir natt. De fleste blir mer utadvendt. Får mer energi og mer lyst til å skape. Litt som en sprudlende feiring.

I denne perioden er du fokusert utover. Det er mer energi og lyst til å gjøre og være sosial. Kanskje setter du i gang mange ting og kjenner at det er mye lettere er de fleste mer utadvendt. Du har mer lyst på sex.

Eggløsningen bringer på mange måter med seg den energien som det kjennes ut som om omgivelsene våre ønsker vi har hele tiden. God stemning, mer energi og en jeg er med på alt som er moro følelse.

Lyst til å gå dypere i forståelsen av dine indre årstider?

Da må du komme i en tilstand hvor du lytter innover og blir oppmerksom signalene som kroppen gir deg.  Bli med på en øvelse i å gjøre ingenting, første steget mot å gjøre mer av det du drømmer om (og mindre av det du tror andre forventer).

Luthealfasen er den indre høsten

Dette er perioden etter eggløsningen og frem til du begynner å blø.

Høsten er tiden da vi høster det vi sådde på våren og kultiverte gjennom sommeren. Vi sorterer ut eplene som ikke skal være med videre og tar vare på de som skal overvintres. Sånn kan du tenke på den indre høsten også. Det er en periode for å avslutte og gi slipp slik at du kan verne om det som skal bli med en runde til.

I denne perioden er du naturlig mer fokusert innover. Du blir tydeligere på hva du vil og ikke vil. Og er du overveldet av for mange epler som skal sorteres kan du kjenne deg mer frustrert og krass. Dette er en del av den feminine kraften som ofte blir uglesett. Det er ikke alle som aksepterer denne biten like lett som energien vi har under vår og sommer. Hvor mange ganger har du ikke hørt noen bli unnskyldt (eller nesten umyndiggjort) fordi de har PMS eller snart skal ha mensen?

Sannheten er at denne siden av deg selv kan være en superkraft. En invitasjon til å snakke din sannhet litt tydeligere og spissere enn ellers. Og hjelpe deg med å fokusere på det du lengter etter, bevisst eller ubevisst, for neste syklus.

Menstruasjon er den indre vinteren

Dette er perioden hvor du blør.

Vinteren er en periode for å rette fokuset innover. Si nei til alt utenom det som absolutt må gjøres. Det er tiden da vi summerer opp året som har vært og legger planer for året som skal komme. Med litt planlegging kan du gjøre det samme i din indre vinter. Legg lista for hva som må gjøres lavere enn ellers. Bruk tid på å hvile. Sørg for å få i deg god og næringsrik mat. Hold deg varm. Aksepter at tempoet er roligere.

For mange er dette en veldig vanskelig oppgave. Hvordan skal vi kunne ta det med ro i en verden som er opptatt av å gjøre, delta og gjennomføre? Et godt sted å starte er ved å snu fokuset fra hva alle andre ønsker til hva som er godt for deg nå.

Vinteren er også en meditativ periode. Hvor du inviteres inn i en annen form for bevissthet. Dypere inn i deg selv. Hvor du kan kjenne effekten av hvordan du brukte våren, sommeren og høsten i denne syklusen. I vinteren er du helt avhengig av hva du sådde, kultiverte og høstet gjennom året som var.

Slik overfører du dette til din egen syklus

Det første steget til å overføre dette til din syklus er å bli oppmerksom på lengden på syklusen. Når er du i de forskjellige årstidene av din syklus og hvordan oppleves dem for deg?

Noen trives godt med deler av syklusen og strever i andre. Hvordan er det for deg? Kanskje er det noen deler som du opplever helt annerledes enn jeg har beskrevet ovenfor?

Når du legger merke til dine indre årstider på denne måten er det lettere å akseptere og forstå de endringene som skjer hver måned. Og etterhvert begynne å se noen mønstre. Det er ikke meningen at du skal være utadvendt, full av energi og medgjørlig hele tiden. Syklusen din bringer frem ulike deler av deg hver eneste måned slik at du kan gå dypere innover. Og forstå enda bedre hvem du er og hva som er viktig for deg.

Lyst til å gå dypere i forståelsen av dine indre årstider?

Da må du komme i en tilstand hvor du lytter innover og blir oppmerksom signalene som kroppen gir deg.  Bli med på en øvelse i å gjøre ingenting, første steget mot å gjøre mer av det du drømmer om (og mindre av det du tror andre forventer).

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *