Velg en side

Fødebrev – skrive eller la være?

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Publisert første gang 7. november 2016

Fødebrev er en av mange måter du kan forberede deg til fødsel på. Det er en oversikt over hva du tenker om fødselen og hva som er viktigst for deg. Og en mulighet for deg og de som skal støtte deg til sammen og gå igjennom dine tanker, behov og ønsker for fødselen.

Det er ulike syn på hvorvidt du bør skrive fødebrev eller ikke. Her er noen grunner til å skrive det og noen grunner til å la være:

Grunner til å skrive det

  • kan være en god mental forberedelse for å bli bevisst dine behov og ønsker i fødsel
  • gir mulighet til å ta bevisste valg i forhold til faktorer som du kan påvirke under fødselen (eksempler er smertelindring, fødestilling, igangsetting)
  • la jordmor bli kjent med deg og dine behov. Det er kanskje ekstra viktig for deg dersom du har fødselsangst eller har noen spesielle bekymringer rundt fødsel eller det å være på sykehus
  • jordmor vil raskt kunne få ett inntrykk av hvilken innstilling du har til fødselen, og dermed også gi råd og anbefalinger med dette som utgangspunkt

Grunner til å la være

  • fødselen lar seg ikke planlegge, og den blir sjelden slik du har forestilt deg
  • vil du få en dårlig fødselsopplevelse om fødselen ikke blir som beskrevet i fødebrevet?
  • å skrive brev er en mental øvelse mens fødselen skjer fullt og helt i kroppen. Vil det du har skrevet i fødebrevet hindre deg i å lytte til kroppens egen intuisjon?
  • dersom det er travelt på fødeavdelingen eller du har en rask fødsel er det ikke sikkert jordmor vil rekke å lese brevet
  • jordmor vil få vite mye av det hun trenger når du kommer inn til fødeavdelingen og i innskrivingssamtalen dersom du har det

Hva er din grunn?

Tenk også igjennom hva som er grunnen til at du vurderer å skrive et fødebrev. Er det fordi:

  • Du ikke stoler helt på de som vil være med deg i fødselen? For eksempel jordmor, lege, sykehus eller fødepartneren din?
  • Du forsøker å redusere den naturlige frykten vi alle har for det ukjente? Og prøve å øke din følelse av kontroll?
  • Du ikke stoler på at du eller fødepartneren din ikke vil få mulighet til å uttrykke og vurdere hva som trengs underveis?

Ikke la disse være de eneste grunnene dine for å skrive et fødebrev. Og ikke la forberedelsen din til fødsel være fokusert rundt å unngå hendelser som du tenker vil påvirke fødselen din. I stedet for å bruke energien din på å kontrollere hva du tror andre vil gjøre med deg så bruk den på å forberede deg fysisk, psykisk og spirituelt til det harde arbeidet en fødsel er og til å gi slipp slik at kroppen din kan føde babyen din uten for mye innblanding fra hodet.

For noen av oss er det lettere sagt enn gjort. Og hvis du vet med deg selv at du trenger å lære mer om fødsel for å ta det steget med å gi slipp så kanskje det er viktig for deg å skrive fødebrev. Bare pass på at du har tid til å forberede deg på det harde arbeidet i fødselen også.

Har du erfaring fra å ha skrevet fødebrev selv? Jeg vil gjerne høre fra deg! Del dine tanker om fødebrev i kommentarfeltet.

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *