Velg en side

10 bud når du skal på barselvisitt

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Kategori Barsel
Publisert første gang 18. juli 2017

Barselperioden er en kritisk tid for både mor og barn. Det er mye som skal falle på plass og læringskurven er bratt. Særlig for førstegangsmødre (her er et innlegg med 3 ting jeg skulle ønske jeg visste FØR barselperioden). Hvis du er så heldig å få komme innom i barselperioden er det viktig at du har i bakhodet at mammaen trenger ro og hvile for å komme seg etter graviditet og fødsel/keisersnitt.

Mange synes det er vanskelig å tillate seg selv å hvile, kjenne etter hvor grensa går for hva en orker og å ta i mot hjelp fra andre. Derfor er holdningen din og hvordan du opptrer nå du kommer på besøk viktig. Du kan nemlig hjelpe mammaen med dette.

Så med det i bakhodet har jeg laget 10 bud for å hjelpe deg til å støtte mammaen og hele familien når du kommer på barselvisitt.

Bud # 1 – Bli hjemme hvis du er syk

Kjenner du en gryende forkjølelse eller er i sluttfasen av å komme deg fra en – hold deg hjemme. Vent til du er frisk igjen. Ikke ta sjansen på å smitte mor og barn.

Bud # 2 – Dropp parfyme

Parfymefritt er best for små babyer.

Bud # 3 – Ta med mat til familien og deg selv

Når du kommer på barselvisitt er det du som står for bevertningen, du som koker kaffe og du som rydder opp igjen etter serveringen. Det trenger ikke være søtsaker til bevertning. Næringsrik mat er også viktig. Lager du en stor porsjon kan familien kose seg med den over flere dager.

Bud # 4 – Vask hendene dine godt

Håndhygiene er alltid viktig. Vask hendene dine godt først hvis du er så heldig å få holde babyen.

Bud # 5 – Rydd og vask litt mens du er der

Forlat åstedet litt ryddigere og renere enn da du kom. Kanskje trengs det at oppvaskmaskinen settes på? Eller så kan kjøkkenbenken ryddes og vaskes? Trengs det at noen klær brettes? Vaske litt på badet? Ikke spør om du skal, bare gjør det. Som en vennlig gest til familien. Du er der for å hjelpe dem.

Bud # 6 – Mammaen er dronning og får lov å holde seg i ro med babyen

Hvis du legger merke til at mammaen er oppe og ordner mens du sitter og koser babyen bør det ringe en varsellampe. Mammaen skal få hvile og skal slippe å gjøre noe som helst annet enn å ta vare på seg selv og barnet.

Bud # 7 – Hedre mammaens innsats

Det er hard arbeid å bære frem et barn og sette det til verden. Som mammaer legger vi kroppen vår på blokka for at nytt liv skal komme. Vi lager rom der det i utgangspunktet er fullt, vi setter til side egne behov for å nære noen andre 24/7 og for det fortjener vi heder og ære. Husk å rose mammaen for den vakre babyen hun har bært frem og all innsatsen hun har gjort for å skape nytt liv.

Bud # 8 – Husk søsken

Er det andre søsken så husk å snakke med dem. Marie i barnehagen til Sverre sa det veldig godt – det blir som om kona di kommer hjem med en mann og sier at nå har hun fått en mann til og dere er to. For alltid. Spør hvordan søskenet har det og lytt til hva barnet sier. Uten å dømme. Det er hard å få småsøsken.

Bud # 9 – Vær tilstede og finn frem lommetørkle hvis det trengs

Det er mye som skjer i kroppen til mammaen i denne perioden og det kan være kort vei fra glede til tårer hun ikke helt forstår. Finn frem et lommetørkle og bare vær der med henne. Unngå å undergrave det hun forteller deg ved si ting som «…men det gikk jo bra med deg og barnet» eller «…det viktigste er jo at barnet har det fint» hvis det er noe som hun kjenner på og forteller deg. Vær tilstede, støtt henne, ikke prøv å omdefinere hva hun føler. Det er ikke farlig å kjenne på følelsene sine, skap rom for at hun kan gjøre det hvis hun betror seg til deg.

Bud # 10 – Kjenn din besøkelsestid

De første ukene er for korte visitter. Se for deg 30 minutter til maks en time. Mammaen trenger hvile, selv om hun aller helst vil snakke i timesvis. Kom heller tilbake igjen og hjelp familien til å leve rolig og i sin egen boble de første ukene.

Følger du disse enkle reglene er jeg sikker på du vil være en god støtte for den nybakte mammaen og familien i barselperioden. God barselvisitt!

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 12+ år og gravidyoga i 8 av dem. Driver Månesøstre Kvinnesirkel og Gravidyoga Online. Hjelper kvinner i alle faser av livet bli kvitt frykter og følge hjertet sitt uten dårlig samvittighet.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *